Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Posodobljeno pojasnilo FURS: Obdavčitev storitev osebne asistence z DDV

16.1.2023, Vir: FURSČas branja: 14 minut

Št. pojasnila: 0920-5312/2020 

Datum: 15. 4. 2020, 28. 3. 2022, 21. 10. 2022, 13. 12. 2022, 16. 1. 2023

  Pojasnilo FURS objavljamo v celoti.

  Glede obdavčitve z DDV storitev osebne asistence po Zakonu o osebni asistenci – ZOA je bilo do sedaj stališče, da so storitve bolj zahtevne pomoči uporabnikom pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih uporabnik ne more izvajati sam zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključen v družbo po ZOA, za katere je ustrezna razvrstitev v SKD dejavnosti 88.109 Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe in 88.999 Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve, oproščene plačila DDV po 6. točki prvega odstavka 42. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (oziroma 43. člena, v povezavi s 6. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1). Na podlagi dodatnih informacij glede izvajanja storitev osebne asistence in spremembe uvrstitve storitev osebne asistence v SKD se navedeno stališče spreminja in velja naslednje:

   

  Storitve osebne asistence po ZOA se po pojasnilu SURS uvrščajo pod šifro dejavnosti Q/88 in so oproščene plačila DDV po 6. točki prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 (oziroma 43. člena, v povezavi s 6. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1).

   

  Iz pojasnila Statističnega urada Republike Slovenije št. 900-67/2022/6 z dne 29. 11. 2022 izhaja, da se storitve osebne asistence, ki se izvajajo kot celoten paket storitev za uporabnika:

  1. storitve, namenjene osebni pomoči uporabnika;
  2. storitve, namenjene pomoči v gospodinjstvu in drugih dnevnih opravilih;
  3. spremstvo;
  4. pomoč na delovnem mestu in v izobraževalnem procesu;
  5. pomoč pri komunikaciji,

  in se kot posamezne storitve med seboj dopolnjujejo ter kot celota uporabniku nudijo samostojno in neodvisno življenje, razvrščajo v dejavnost 88 Socialno varstvo brez nastanitve v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008).


  Navedeno pomeni, da je opravljanje storitev osebne asistence, ki se izvajajo po ZOA in se uvrščajo pod šifro SKD: Q/88, posledično upravičeno do oprostitve plačila DDV na podlagi 6. točke prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 (oziroma 43. člena ZDDV-1 v povezavi s 6. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1, če izvajalci le teh niso osebe javnega prava).

   

  VPRAŠANJA IN ODGOVORI

   

  Vprašanje 1: Ali izvajalec storitev osebne asistence, ki je kot izvajalec storitev osebne asistence po ZOA vpisan v register pri pristojnem ministrstvu, izpolnjuje pogoje za oprostitev plačila DDV od opravljenih storitev osebne asistence, glede na to, da mu za to ni bila podeljena koncesija?

  Odgovor

  Izvajalec storitev osebne asistence, ki je vpisan v register izvajalcev osebne asistence pri pristojnem ministrstvu in je pridobil odločbo tega ministrstva za izvajanje storitev osebne asistence, nima pa podeljene

   
   Potrebujete pomoč?
  Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
  Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
  Input:

  Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih