Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Poslovna skrivnost v postopkih javnega naročanja

18.3.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

14.13 Poslovna skrivnost v postopkih javnega naročanja

mag. Boštjan J. Turk

V Sloveniji je varovanje poslovnih skrivnosti v postopkih javnega naročanja določeno tako z Zakonom o javnem naročanju (ZJN-3) kot tudi z Zakonom o poslovni skrivnosti (ZPosS), ki sta ključna za varovanje poslovnih skrivnosti in zagotavljanje transparentnosti postopkov naročanja.

Zakon o javnem naročanju (ZJN-3) ureja postopke javnih naročil in določa pravila glede varovanja poslovnih skrivnosti v teh postopkih.

Na drugi strani pa Zakon o poslovni skrivnosti (ZPosS) obravnava širše področje varovanja poslovnih skrivnosti v gospodarskem življenju, vključno z določitvijo pravil za zaščito poslovnih skrivnosti, obveznosti varovanja in rabe poslovnih skrivnosti ter sankcij v primeru njihove kršitve.

Primer poslovne skrivnosti v praksi postopka javnega naročanja

Predstavljajmo si, da je gradbeno podjetje A vložilo ponudbo za izgradnjo novega mostu v mestu. V svoji ponudbi je podjetje A priložilo izčrpno tehnično dokumentacijo, ki vsebuje podrobne načrte in inženirske rešitve za most. Vse informacije v teh dokumentih so označene kot poslovna skrivnost v skladu z Zakonom o poslovni skrivnosti. Naročnik, mestna občina, je dolžan varovati te informacije kot poslovno skrivnost in jih ne sme razkriti javnosti ali drugim ponudnikom v postopku. Vendar pa so nekateri podatki, kot je cena na enoto in skupna vrednost ponudbe, vedno javni in

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih