Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Zakon o čezmejnem izvajanju storitev

27.3.2017, , Vir: Verlag Dashöfer

8.19 Zakon o čezmejnem izvajanju storitev

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

I. Splošno:

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 10/2017 z dne 27. 2. 2017 je bil objavljen Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmlS), ki dopolnjuje obstoječo slovensko zakonodajo o napotenih delavcih. ZČmlS je stopil v veljavo 14. 3. 2017, uporabljati pa so bo začel 1. 1. 2018.

V nadaljevanju prispevka so prikazana le pravila, ki jih zakon določa za primere izvajanje čezmejnih storitev z napotenimi delavci, kadar jih izvaja delodajalec s sedežem v Sloveniji, v drugi državi članici Evropske unije (EU) ali državi članici Evropskega združenja za prosto trgovino oziroma kadar storitve izvaja samozaposlena oseba s sedežem v Sloveniji.

ZČmlS velja za pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki začasno opravljajo storitve z napotenimi delavci v drugi državi članici EU oziroma v drugi državi članici Evropskega združenja za prosto trgovino. Glede na podano definicijo vsebine zakona, zakon ne velja za opravljanje čezmejnih storitev z napotenimi delavci v državah, ki niso članice prej omenjenih povezav.

Zakon tudi določa, da se njegove določbe ne uporabljajo v primerih, ko delodajalec opravlja čezmejne storitve z napotenimi delavci, ki običajno opravljajo dejavnost v dveh ali več državah članicah EU* (velja tudi za države članice Evropskega združenja za prosto trgovino), za čezmejno izvajanje storitev pomorščakov ter za napotitve javnih uslužbencev.

* Gre za uporabo 13. člena Uredbe 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti (Uredba 883/2004).

Novi ZČmlS tako ureja naslednja področja:

  • Izvajanje čezmejnih storitev z napotenimi delavci, kadar jih izvaja delodajalec s sedežem v Sloveniji, v drugi državi članici Evropske unije (EU) ali državi članici Evropskega združenja za prosto trgovino. Države članice Evropskega združenja za prosto trgovino so, poleg držav članice EU, še Lihtenštajn, Švica, Norveška in Islandija.

  • Izvajanje čezmejnih storitev z

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih