Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Pojasnilo FURS: Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU​​​​​​​

30.4.2019, Vir: FURSČas branja: 14 minut

Št. pojasnila: 0920-7191/2018-8

Datum: 29. 4. 2019

Pojasnilo Finančnega urada RS navajamo v celoti (brez fotografij postopka v eDavkih).

  

Sporočamo vam, da je z namenom preverjanja oddanega obrazca DDV-PPS oz. plačila DDV na zaprtem portalu eDavkih na Vpogledi/Obrazci DDV dodan nov vpogled DDV-PPS – Razkritje/Razkritje podatkov o obrazcu DDV-PPS.

Ta funkcionalnost omogoča preverjanje, ali je bil DDV za novo prevozno sredstvo, pridobljeno iz druge države članice, plačan oziroma ali je bil obrazec DDV-PPS za prevozno sredstvo (novo ali rabljeno), ki ob pridobitvi ni namenjeno nadaljnji prodaji in od katerega bo davčni zavezanec, identificiran za namene DDV obračunani DDV izkazal v obračunu DDV, predložen. Več o obveznosti predložitve obrazca DDV-PPS in plačilu DDV je dostopno na naslednji povezavi.

Podatki o predloženih obrazcih DDV-PPS oz. plačilu DDV so na voljo za tiste obrazce DDV-PPS, ki so bili predloženi od  11. 1. 2019 dalje.

V nadaljevanju je pojasnjeno, v katerih primerih je pridobitev prevoznega sredstva predmet DDV, postopek predložitve obrazca DDV-PPS, obveznost registracijskega organa, da preveri, ali je bil za konkretno prevozno sredstvo predložen obrazec DDV-PPS in/ali plačan DDV in način preverjanja teh dejstev na eDavkih.

 

Navedeno pojasnilo nadomešča pojasnilo št. 0920-7191/2018-2.

 

Pravna podlaga:

- Zakon o davku na dodano vrednost - ZDDV-1;

- Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik.

 

 

1 Splošno

DDV se obračunava in plačuje v primeru pridobitve novih prevoznih sredstev, ki jih na ozemlju Slovenije opravi davčni zavezanec ali katera koli druga oseba, ki ni davčni zavezanec.

DDV se obračunava in plačuje tudi v primeru pridobitve rabljenega prevoznega sredstva, ki ga na ozemlju Slovenije pridobi davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, če ga pridobi od prodajalca, ki je identificiran za namene DDV v drugi državi članici, in ga je le ta dobavil pod pogoji, ki so enaki pogojem iz 1. točke 46. člena ZDDV-1.

Davčni zavezanci morajo vedno prijaviti pridobitev prevoznega sredstva, razen če ni z DDV zakonodajo drugače določeno.

Za prevozna sredstva se štejejo naslednja prevozna sredstva, namenjena za prevoz oseb ali blaga:

  • kopenska motorna vozila s prostornino motorja nad 48 kubičnih centimetrov ali močjo motorja nad 7,2 kilovata;
  • plovila, daljša od 7,5 metrov, razen plovil za plovbo na odprtem morju, ki prevažajo potnike za plačilo in plovil za namene opravljanja komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti ali za reševanje ali pomoč na morju ali za priobalni ribolov;
  • zrakoplovi, katerih vzletna teža presega 1550 kilogramov, razen zrakoplovov, ki jih uporabljajo letalske družbe predvsem na
 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih