Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Pogosta vprašanja in odgovori – Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

10.9.2021, Vir: FURS

Objava dokumenta FURS na portalu DARA in drugih portalih založbe je informativne narave. Pri objavi dokumenta FURS lahko pride do razlik med dokumentom FURS in objavo na portalu DARA zaradi drugačnega tehničnega formata, zaradi tega, ker ni pridobljena informacija o spremembi dokumenta FURS ali zaradi tega ker sprememba v dokumentu FURS niso takoj vnesene v dokument na spletni strani DARA.

Sprememba dokumenta:

Spremenjeno vprašanje 4.

Vsebina:

1. Na kakšen način izračunam upad prihodkov, če se je v letu 2020 povečalo število zaposlenih ali če se je povečala vrednost osnovnih sredstev?

Primarni način izračunavanja upada prihodkov je določen v interventni zakonodaji, to je upad prihodkov glede na prihodke leta 2020 v primerjavi s prihodki leta 2019. V kolikor upravičenec na tej podlagi ne izpolnjuje upada prihodkov, lahko za pomoč uveljavljeno na podlagi interventnih zakonov ZIUOOPE, ZIUPDV in ZZUOOP upad prihodkov izračunava tudi glede na povprečno število zaposlenih oziroma glede na vrednost osnovnih sredstev, brez zemljišč. Izpolnjevanje upad prihodkov po kateremkoli izmed navedenih kriterijev pomeni, da upravičencu pomoči ni potrebno vračati.

2. Kako preklicati že vloženo izjavo za vračilo, če izpolnjujem pogoje iz naknadno spremenjenega pravilnika izpolnjujem in mi mesečnega temeljnega dohodka in nadomestila za čakanje na delo ni potrebno vračati.

V kolikor zavezanec na podlagi spremenjenega pravilnika ugotovi, da prejetih pomoči (povračila nadomestila plač na začasnem čakanju na delo) ni dolžan vrniti, zavezanec že vloženo izjavo umakne na način, da preko portala eDavki odda prazno izjavo. Izjave za vračilo mesečnega temeljnega dohodka upravičenec ne more umakniti prek portala eDavki, ampak mora o tem obvestiti FURS (najlažje na način, da javi v center za informiranje, lahko pa tudi pisno).

3. Ali je mogoče kriterije iz spremenjenega pravilnika uporabiti tudi za pomoč pridobljeno po interventnem zakonu ZIUZEOP (mesečni temeljni dohodek za marec-maj 2020) in ZDUOP (PKP 8)?

V skladu z drugom odstavkom 89. člena ZIUPOPDVE se ne glede na določbe ZIUOOPE, ZIUPDV in ZZUOOP pri ugotavljanju znižanja prihodkov

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih