Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Implementacija 7. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 139/22) – odprava t.i. stropa – Odgovori

2.2.2023, Vir: Ministrstvo za javno upravoČas branja: 15 minut

Pojasnilo državnega organa 0100-50/2023/3 navajamo v celoti

 

Zveza: Vaš dopis št. 104 – 23 z dne 18. 1. 2023

 

 

V dopisu navedenim pod zvezo navajate, da je pravna komisija na svoji 6. seji obravnavala vprašanja javnih zdravstvenih zavodov, ki se nanašajo na implementacijo 7. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št.139/22, v nadaljevanju: ZSPJS-AA) – odprava t.i. stropa. Pravna komisija se je seznanila z obvestilom o uveljavitvi novele Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in dodatnimi pojasnili v zvezi z ukrepi na področju plač in drugih stroškov dela v letih 2022 in 2023 št. 0100-533/2022/2 z dne 9. 11. 2022, vendar pri implementaciji navedene določbe še vedno prihaja do različnega razumevanja. S ciljem zagotovitve poenotenega ravnanja javnih zdravstvenih zavodov je pravna komisija sprejela sklep, da Združenje zaprosi Ministrstvo za javno upravo za sodelovanje na posvetu, na katerem bi kot pristojni organ s področja sistema plač v javnem sektorju, podali pojasnila, stališča in usmeritve na izpostavljene primere javnih zdravstvenih zavodov.

 

Uvodoma se vam za povabilo za udeležbo na posvetu zahvaljujemo, vendar nam druge delovne obveznosti v tem trenutku tega ne omogočajo, vam pa v nadaljevanju posredujemo odgovore k posameznim primerom, ki ste jih navedli v vašem dopisu.

 

Kot navajate ste že seznanjeni, da smo na spletni strani Ministrstva za javno upravo objavili Obvestilo o uveljavitvi novele Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-AA) in dodatna pojasnila v zvezi z ukrepi na področju plač in drugih stroškov dela v letih 2022 in 2023 (9. 11. 2022), v katerem smo, v zvezi s t.i. odpravo stropa (črtanje drugega odstavka 7. člena ZSPJS) pojasnili, da je novela ZSPJS-AA črtala drugi odstavek 7. člena ZSPJS, ki je določala, da je v plačnih podskupinah od C1 do J3 na delovnih mestih in v nazivih mogoče doseči največ 57. plačni razred. Na podlagi te spremembe bodo javni uslužbenci v teh plačnih podskupinah lahko napredovali višje od 57. plačnega razreda. Črtanje se začne uporabljati 1. aprila 2023.

 

V prehodni določbi 9. člena novele ZSPJS-AA pa je izrecno tudi določeno, kdaj bodo lahko javni uslužbenci napredovali v višje plačne razrede od 57. plačnega razreda, in sicer bodo lahko javni uslužbenci napredovali za en ali dva plačna razreda, ko bodo izpolnili pogoje za napredovanje v višji plačni razred po začetku uporabe spremenjenega 7. člena zakona.

Odprava t.i. stropa namreč ne vpliva na pogoje za napredovanje javnih uslužbencev v višji plačni razred, ki so določeni v 17. členu ZSPJS in Uredbi o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede (Uradni list RS, št. 51/08, 91/08, 113/09, 22/19 in 121/21, v nadaljevanju: Uredba) oziroma v splošnih aktih, ki so bili sprejeti na podlagi tretjega do petega 17. člena ZSPJS. Prav tako odprava t.i. stropa ne vpliva na datum napredovanja javnih uslužbencev v višji plačni razred.

Navedeno pomeni, da bodo

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih