Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

28.3.2024 Dopolnjen podrobnejši opis FURS Olajšava za digitalni in zeleni prehod

28.3.2024, Vir: FURSČas branja: 7 minut

Druga izdaja iz marca 2024, objavljena 28. 3. 2024 vsebuje spremenjena poglavja in nov odgovor 15. in 16.

3.1. Vlaganje v vzpostavitev in nadgradnjo računalniškega oblaka

Računalniški oblak je eden ali več strežnikov, vključenih v informacijsko komunikacijsko mrežo, ki povezani skupaj opravljajo storitve računalništva v oblaku.

V znesek vlaganja v vzpostavitev ali nadgradnjo računalniškega oblaka se štejejo stroški nakupa strojne in programske opreme ter podpornih storitev za to, da oblak lahko deluje. Bistveno za vlaganja po tej točki je, da po nakupu vlagatelj postane dejanski (ekonomski) lastnik strojne in programske opreme. Davčni zavezanec, ki ima oblak, lahko za nadgradnjo oz. vzpostavitev računalniškega oblaka uveljavlja davčno olajšavo ob predpostavki, da njegova oprema ustreza standardoma SIST EN ISO 14067 ali SIST EN ISO 14064-2.

Dodatno poudarjamo, da pri vlaganjih pod točko 3.1 ni mogoče uveljavljati olajšave za stroške dela, materiala in vzdrževanja.

ISO standard 14067 kvantificira ogljični odtis izdelka na način, da se upošteva celotni življenjski cikel izdelka (torej od virov in pridobivanja surovin, proizvodnje, uporabe proizvoda pa vse do konca življenjske dobe izdelka), na ta način se pripomore k spremljanju uspešnosti in napredka pri zmanjšanju emisij toplogrednih plinov oziroma povečanju odstranjevanja toplogrednih plinov, kar posledično pomeni, da se s tem podpira trajnostni razvoj oziroma nizkoogljično ekonomijo. ISO standard

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih